WKu20 te Cali (COL)

Geplaatst op Geupdate op

De 19de wereldkampioenschappen voor junioren (u20) vinden dit jaar plaats van 1 tot en met 6 augustus in Cali, Colombia. Na Selien De Schryder (3000m steeple – 2004), Justien Grillet (4x400m – 2012) en Hanne Maudens (7-kamp – 2016) mag er opnieuw een VS-atleet deelnemen aan dit kampioenschap. Andreas De Lathauwer slaagde er in om zich zowel voor het kogelstoten als het discuswerpen te kwalificeren. Een uniek gegeven bij de mannen in België want hij is de eerste kogelstoter die dit voor mekaar krijgt. In het discuswerpen namen er in het verleden wel al 2 Belgische atleten deel, namelijk Belgisch recordhouder Kris Coene (2002) en Jo Van Daele (1990).

Voor VS mogen er nog 2 leden in actie komen tijdens dit kampioenschap, vanaf de zijlijn weliswaar 🙂 . Trainer Filip Eeckhout kreeg een uitnodiging als teamcoach om o.a. Andreas ter plaatse te gaan ondersteunen en coachen. Een unieke kans die hij met beide handen aannam. Tussen de internationale juryleden zien we Patrick Van Caelenberghe als één van de Belgische vertegenwoordigers. Voor Patrick is dit al zijn 2de tornooi deze zomer, na het EKu18 in Jeruzalem, eerder deze maand.

Wie de avonturen van onze 2 FEThrowers in Cali op de voet wil volgen kan hieronder alvast wat nuttige info/links vinden. Indien mogelijk proberen we op deze pagina ook regelmatig een update van onze belevenissen te geven. Nu duimen voor een mooi kampioenschap en alvast veel “volg” plezier gewenst.

Locale tijd Cali (COL)Thuis (+7u)ProefResultaat
Maandag 1 augustus – 17u38 00u38Kwalificatie kogel18m47 (9/28)
Dinsdag 2 augustus – 17u1500u15Finale kogel17m69 – 11de
Vrijdag 5 augustus – 10u2517u25Kwalificatie discus51m01 (22/23)
Zaterdag 6 augustus – 15u3022u30Finale discus 😦/

.

Woensdag 27 juli :
Op het programma, de heenvlucht van Andreas vanuit Amsterdam (10u10 – NED) naar Bogota (13u55 – COL) waarna hem nog een binnenlandse vlucht wacht van Bogota (19u05) naar Cali (20u07). Rekening houdend met een tijdsverschil van 7u en de verplaatsingen naar de luchthaven en het hotel, zal hij ruim 24u onderweg geweest zijn.

Donderdag 28 juli :
Na een vermoeiende heenreis en een daarbij horende jetlag stond er voor Andreas vandaag een heel lichte training op het programma. Loslopen, goed losmaken, wat (dynamische) stretchoefeningen,… meer hoefde dat vandaag niet te zijn.

Vrijdag 29 juli :
Filip maakt de heenreis. Zijn traject is identiek aan dat van Andreas, enkel de binnenlandse vlucht van Bogota (15u35) naar Cali (16u37) sluit wat beter aan. Dit is het ook de eerste dag dat atleten op de opwarmingspiste kunnen/mogen trainen. Ideaal moment voor Andreas om deze al eens gaan te verkennen en er een eerste echte training op Colombiaanse bodem af te werken.

Zaterdag 30 juli :
Nog 2 dagen tot de eerste wedstrijd. Ondertussen is Andreas al wat gewoon aan het nieuwe ritme en geeft hij een ontspannen indruk. Op de planning vandaag, een techniektraining met de kogel.

Zondag 31 juli :
Alle delegaties kregen in de voormiddag de kans om het stadion te bezoeken en er een training af te werken. Voor de meeste loopnummers was dit geen overbodige luxe want op de opwarmingspiste lag er enkel asfalt. De “Mondo”matten stonden er nog mooi aan de kant op paletten en waren niet meer tijdig geplaatst kunnen worden… Dit gegeven zorgde dus voor een overrompeling. Hieronder kan u enkele sfeerbeelden bekijken. Andreas beperkte het vandaag tot het verkennen van de werpstanden en wat imitatieoefeningen.

Maandag 1 augustus : dag 1 WKu20
Dag1 van het WK en onmiddellijk mocht Andreas aan de bak voor de kwalificaties van het kogelstoten. De vlotte en ontspannen opwarmingsworpen beloofde al veel goeds. En zo geschiede het ook. Van de eerste worp was het raak. Zijn 18m43 zou achteraf reeds voldoende geweest zijn voor de finale. Uiteindelijk verbeterde hij zich nog tot 18m47 en werd daar mee 9de op 28 deelnemers. Op naar de finale, morgen op 17u15 plaatselijke tijd!

Dinsdag 2 augustus : dag 2 WKu20
De kogel finale! Andreas begon met veel zin en volle focus aan z’n opwarming. Daar kwamen echter de eerste signalen dat hij zich wat minder fris voelde dan de dag ervoor. Toch ging hij er vol tegenaan… Eerst nog het wachten in de call room overleven en dan een mooie “entré” in het stadion maken. Op voorhand had hij al iets in gedachten en hij voerde het dan ook vlekkeloos uit. Wat een held 😉 . Bekijk zeker de filmpjes eens op onze Instagram. Over naar het belangrijkste nu… de finale zelf. Daar begon hij wat aarzelend met 17m29 en verbeterde zich nog 2x om uiteindelijk met 17m69, 11de op zijn eerste WK te worden. Dikke proficiat, Andreas! Na de wedstrijd bevestigde hij dat hij wat minder energie had dan tijdens de kwalificaties. Toch kon hij heel snel en volledig terecht genieten van zijn geleverde prestatie.

Woensdag 3 augustus : dag 3 WKu20
Vanaf nu ligt de focus volledig op het discuswerpen. We trokken naar de opwarmingspiste voor een laatste discustraining. Jammer genoeg werd het weer spelbreker en moesten we ruim een uur schuilen. In het stadion werden de competities bijna 2u stilgelegd. Na het onweer klaarde her gelukkig uit en kon Andreas nog de geplande training afwerken. Na deze goede training keken we nog even naar de vrouwenfinale van het discuswerpen.

Donderdag 4 augustus : dag 4 WKu20
Het blijft nog altijd wachten op de indeling van de kwalificatiegroepen A en B. Toch handig om dit tijdig te weten wat een wezenlijk verschil qua timing morgenochtend… Voor de rest is er vandaag niet veel werk meer te verzetten. Enkel nog wat losmaken en ontspannen. We kijken alvast uit naar morgen!

Vrijdag 5 augustus : dag 5 WKu20
Vandaag eindigde Andreas kampioenschap wat in mineur. Het begon nochtans goed met een degelijke opwarming en enkele verre ontspannen worpen. Tijdens de 3 kwalificatieworpen lukte het niet om de discus “deftig” af te werpen. Beetje te gretig en geen controle meer over de discus, waardoor Andreas 3x fladderende worpen produceerde. Misschien was de drang, om eens te tonen wat hij momenteel met de discus kan, net dat tikkeltje te groot. Sowieso nemen we deze ervaringen mee en gaan we de goede en minder goede zaken eens op een rijtje zetten. Want er komen ongetwijfeld nog mooie kansen… Op zijn eerste kampioenschap ooit, werd hij toch maar mooi 11de met de kogel en 22ste met de discus. De volledige FEThrowers familie is dan ook ontzettend fier op wat Andreas dit jaar allemaal al heeft gerealiseerd. Keep up the good work!

Zaterdag 6 augustus : dag 6 WKu20
Tijd om te ontspannen en nog wat te genieten van dit kampioenschap. Het werd een onvergetelijke avontuur waar zowel atleet als trainer veel uit zullen geleerd hebben. Top gedaan, mannen!

Zondag 7 augustus : terugreis
Vanuit de luchthaven van Cali gaat het deze keer naar Panama. Daar zal de voltallige delegatie rond 18u50 (locale tijd) het vliegtuig nemen richting Amsterdam. Na een nachtje vliegen land de delegatie rond 12u15 (maandag 8 augustus) in Amsterdam.

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s