Creativiteit in coronatijden

Geplaatst op Geupdate op

Beste FET-vrienden, dat ons dagelijks leven opnieuw flink door elkaar is geschud, hoeft geen betoog. Sinds er begin november nieuwe verstrengde maatrelgelen zijn genomen, mogen er geen georganiseerde groepstrainingen meer plaatsvinden in clubverband. Dit bracht opnieuw een enorme aanpassing met zich mee, uiteraard met als doel dit verdomde virus klein te krijgen. Met behulp van onderstaand verslagje kan u zich een beeld vormen van hoe onze werpers de afgelopen maand hebben doorgebracht en wellicht de volgende maand(en) nog zullen moeten doorbrengen. Het spreekt voor zich dat de geldende hygiëne- en fysical distance maatregelen werden/worden nageleefd. Uw en onze gezondheid zijn natuurlijk prioritair maar het blijft ook belangrijk om niet alleen oog te hebben voor het fysieke maar ook voor het mentale aspect om nog te kunnen/mogen sporten. Als groep zijn we dan ook Vlierzele Sportief en Sport.Vlaanderen Oordegem dankbaar dat er nog individueel (max. groepjes van 4 en op schema) mag getraind worden op de piste. Natuurlijk missen we onze zaal waar we in de winter in normale omstandigheden naar hartenlust kunnen trainen maar buiten lukt ook! Waar een wil is, is een weg.

Dat individuele trainingen nog mogen doorgaan, brengt voor vele jongeren gelukkig nog wat afwisseling, structuur en houvast in hun soms “eenzame” dagelijkse leven. Uren online les volgen, alles zo veel mogelijk digitaal, dat weegt op een mens…

Sommige competitieve atleten hebben het zwaar om steeds het uiterste te blijven geven, niet wetende wanneer er terug wedstrijden zullen mogen plaatsvinden. Anderen denken totaal niet aan wedstrijden, maar genieten van wat nog mag en gebruiken deze periode om aan zwaktes te werken. Dit laatste is ook de groepsingesteldheid, de focus ligt nu meer dan ooit op een degelijke en rustige opbouw. Techniek, stabilisatie, snelheid, lenigheid, kracht,… alles komt aan bod. Al is het niet altijd evident en moeten er vaak creatieve oplossingen gezocht worden. Denk maar aan de powerzalen die gesloten zijn, de indoorinfrastructuur die niet mag gebruikt worden, weersomstandigheden die sommige oefeningen niet toelaten… meer dan ooit staan trainers voor enorme uitdagingen!

Bij recreatief ingestelde atleten primeert het “kunnen sporten”, maar bij onze toppers komt er een hele planning bij kijken. De huidige situatie zorgt voor een moeilijke, bijna onmogelijke puzzel. Zolang er geen zicht is op wedstrijden, is het moeilijk om een echte trainingsplanning op te stellen. Meer dan ooit zal een goede periodisering de fundamenten moeten leggen voor een geslaagd (zomer)seizoen. Niemand wil immers overtraind of ongetraind uit de winter komen. Onze focus ligt alvast op het zomerseizoen en indien er zich toch nog indoorwedstrijden zouden aanbieden, proberen we (mits kleine aanpassingen) klaar zijn!

Toch ben ik er van overtuigd dat dit een periode is waar we enorm veel uit gaan leren en misschien moeten we daar wel dankbaar voor zijn. Het trainen in kleinere groepen, nieuwe oefeningen, andere inzichten,… het zijn allemaal blijvers na deze pandemie! Elk nadeel heb se voordeel, zei Johan Cruijff ooit en hij heeft gelijk!

Niet tegenstaande dat atletiek een individuele sport is, snakt iedereen toch terug naar het groepsgebeuren. Het sociale aspect van onze geliefde sport is zo groot. Is dit nu net niet het mooie aan atletiek? De supporters, de juryleden, de collega trainers, de medeatleten, …

Draag zorg voor elkaar en hopelijk tot snel aan de rand van of op een piste, vermoedelijk ter hoogte van de discus- of kogelstand 🙂 !

Hou het veilig en gezond!

Sportieve groeten,
FE

.

Hieronder enkele sfeerbeelden van waar onze atleten de voorbije weken allemaal mee bezig waren :

2 gedachten over “Creativiteit in coronatijden

  DE VOS Roland zei:
  2 december 2020 om 17:39

  Als we nu nog schuDDen ipv schutten … weer 10 cm verder !!!
  Maar … en dat is het belangrijkste … VERDER DOEN !!!!

  Geliked door 1 persoon

   fethrowers Gereageerd:
   2 december 2020 om 18:01

   Dankjewel voor je opmerking, Roland! Nooit m’n sterkste punt geweest en DE reden dat ik voor wetenschap & techniek gekozen heb… Weir doeng voesj!!!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s