Seizoensoverzicht 19-20

Geplaatst op Geupdate op

Met de afgelasting van de “werpersmeeting van de laatste kans” te Sint-Niklaas (24/10) en de annulering van onze herfststage te Spa (31/10 t.e.m. 2/11) valt het doek over dit vreemde seizoen. Het atletiekseizoen 2019-2020 zal wellicht de geschiedenis ingaan als het meest bizarre sinds de 2de wereldoorlog. Het seizoen begon nochtans zeer hoopvol voor onze werpers met enkele schitterende indoorprestaties. Daarna kwam de lockdown en veel onzekerheid, wat voor een zware mentale periode zorgde bij heel wat atleten. Mits de nodige creativiteit werd er op velden, in tuinen,… toch doorgetraind. Gelukkig kwamen er tijdens de zomer terug wat doelen met de in extremis georganiseerde (micro)meetings. Jammer genoeg zijn we ondertussen terug naar af en kondigt de 2de coronagolf zich nog erger aan dan de eerste. Dit doet ons alvast het ergste vrezen voor de indoorwedstrijden deze winter. Ondanks de moeilijke tijden proberen we positief te blijven en blikken we heel graag nog eens terug op enkele mooie prestaties van ons team! Een overzicht van de opmerkelijkste FEThrower-prestaties tijdens dit bewogen atletiekseizoen, kan u hieronder raadplegen.

Eind oktober mochten we 3 nieuwe atletes verwelkomen. De zusjes Inge (CAD) & Sarah Eeckhout (SCH) kwamen over van ACG en Lara Nuttelmann (SEN) kwam over van RIEM. Net als de voorbije jaren trokken we in die periode op 3-daagse stage naar Petit-Fays, een stage in het teken van teambuilding, conditieopbouw en alternatieve krachttraining, iets waar de Ardense bossen een hoofdrol in speelden.

Het indoorseizoen werd een schot in de roos. Zo werden er deze winter maar liefst 20 persoonlijke records verbeterd en dit op 24 atleten die in actie kwamen. Clubrecords waren er voor:
Andreas De Lathauwer – SCH – 16m90 (9de aller tijden)
Myrthe Van der Borght -JUN – 13m84 (5de aller tijden)
Hanne Maudens – SEN – 13m99
Sylvie Desmet – W35 – 8m86
Steven Lucas (ASVO) – M50 – 11m67 (6kg) & 10m85 (7,260kg).

Trainer Filip Eeckhout zorgde bij de masters M40 zelfs voor een Belgisch record met 15m48.
Tijdens de indoorkampioenschappen bleven de FEThrowers prima presteren. Onze 13 werpers, die deelnamen aan het PK, keerden naar huis met vier titels, twee zilveren en een bronzen medaille.
Filip Eeckhout – M40 – 1ste kogel AC
Myrthe Van der Borght – JUN – 1ste kogel
Leander Casteels – JUN – 1ste kogel
Andreas De Lathauwer – SCH – 1ste kogel
Arnaud De Cremer (ASVO) – JUN – 2de kogel
Febe Vandewalle (ASVO) – SCH – 2de kogel
Cédric Broeckaert  – SCH – 3de kogel

Tijdens de verschillende Vlaamse kampioenschappen werd er eveneens op hoog niveau gepresteerd. Hier waren er medailles voor:
Nina Denolf  – JUN – 1ste 5-kamp
Hanne Maudens – SEN – 2de 5-kamp
Andreas De Lathauwer – SCH – 2de kogel
Myrthe Van der Borght – JUN – 3de AC kogel

De Belgische kampioenschappen deze winter bevestigden de goede vorm van onze atleten en brachten net als de Vlaamse kampioenschappen vier medailles op:
Nina Denolf  – JUN – 1ste 5-kamp
Hanne Maudens – SEN – 2de 5-kamp
Andreas De Lathauwer – SCH – 2de kogel
Hanne Maudens – SEN – 2de AC kogel

Als slot waren er ook nog de master kampioenschappen waar er op één dag voor zowel de Provinciale als Belgische titel werd gestreden. Het leverde 3x PK goud, 2x PK zilver, 1x BK brons, 1x BK zilver en een Belgische titel op. 

Als schitterende afsluiter van het indoorseizoen werd eerstejaars scholier Cédric Broeckaert  geselecteerd voor een interland (07/03) tussen Vlaanderen, Nederland, Noordrijn-Westfalen (Duitsland) en Wallonië. Hij werd er knap 2de met een nieuw PR van 14m20. Niemand had op dat moment durven denken dat een week later, het ganse land zich in een lockdown zou bevinden.

Op 12 april, midden in de lockdown, kregen de FEThrowers het vertrouwen van Doubdle, de gezonde alternatieve frisdrank. Dankzij dit partnership en de kortingcode “FETHROWERS2020” kon iedereen vanaf dan Doubdle aankopen met 20% korting op www.mydoubdle.com.

Gelukkig kon er vanaf 4 mei terug meer georganiseerd getraind worden en opende Sport.Vlaanderen z’n deuren voor ons. Weliswaar met “physical distancing” als het nieuwe normaal, de “anderhalvemetermaatschapij” was geboren… Een verslagje over deze bizarre periode kan u hier raadplegen.

Ondertussen werd er goed getraind en keken we uit naar de 1ste FEThrowing Cup, een eerste oefenwedstrijd op 1 juli. Na 4 maand zonder competities en 2 maand na de herstart van de trainingen, was de honger naar wedstrijden bij de meeste atleten groot. Het werd een schot in de roos met schitterende prestaties die u hier nog eens kan nalezen. Wellicht krijgt deze wedstrijd in 2021 een officieel vervolg, later ongetwijfeld meer hierover!
Eind juli dook het coronaspook terug op en er werden opnieuw vele wedstrijden en kampioenschappen verplaatst of afgelast. Het was dan ook in die periode dat de micromeetings ontstonden… 

Het korte zomerseizoen zorgde toch nog voor heel mooie prestaties met o.a. 16 persoonlijke records met de kogel en 15 met de discus. Een overzicht van alle geleverde prestaties kan u hier bekijken. Er werden ook 4 clubrecords in het kogelstoten en 3 in het discuswerpen verbroken:
Andreas De Lathauwer – SCH – 16m82 (11de aller tijden)
Myrthe Van der Borght – JUN – 14m49 (3de aller tijden)
Steven Lucas (ASVO) – M50 – 11m40 (6kg)
Steven Lucas (ASVO) – M50 – 10m39 (7,26kg)
Andreas De Lathauwer – SCH – 52m39 (9de aller tijden)
Myrthe Van der Borght – JUN – 42m82
Arnaud De Cremer (ASVO) – JUN – 42m36
Alle Provinciale kampioenschappen werden afgelast. Voor de cadetten en scholieren werden er last minute nog Vlaamse kampioenschappen georganiseerd en met succes:
Andreas De Lathauwer SCH – 2de kogel
Andreas De Lathauwer
SCH – 3de discus
Cédric Broeckaert – SCH – 3de kogel
Febe Vandewalle (ASVO) – SCH – 3de discus

Heel wat outdoorkampioenschappen werden dus afgelast, waardoor vele atleten op hun honger bleven zitten, o.a. juniors en beloften en al zeker de tweedejaars. Gelukkig werden er nog enkele Belgische kampioenschappen georganiseerd. Zo zagen we tijdens het AC-kampioenschap juniore Myrthe Van der Borght op schitterende wijze de AC-titel in het kogelstoten veroveren. Ook Hanne Maudens deed het prima met een Belgische titel in de 7-kamp. De masters mochten ook niet klagen want hun Belgische kampioenschappen gingen ook gewoon door. Zo behaalde Filip Eeckhout 3x goud met de kogel, discus en in de werp5kamp en behaalde hij 2x zilver met de hamer en het gewicht.

Tot slot geven we u graag nog een overzicht van onze FEThrowers die hun limiet dit seizoen behaalden of herbevestigden voor het VS Top- en TalentenTEAM:
Myrthe Van der Borght  (Top-atleet kogelstoten & discuswerpen)
Hanne Maudens  (Top-atleet 7-kamp)
Filip Eeckhout (A-atleet kogelstoten)
Annelien Beelaert (C-atleet discuswerpen)
Nina Denolf (C-atleet 5-kamp)
Phebe Vanderstraeten (C-atleet discuswerpen)
Leander Casteels (JUN kogelstoten & discuswerpen)
Andreas De Lathauwer (Talententeam kogelstoten & discuswerpen)
Cédric Broeckaert (Talententeam kogelstoten & discuswerpen)
Silke De Lathauwer   (Talententeam discuswerpen)

Met 1 Belgisch record, 13 clubrecords en 33 medailles op de verschillende kampioenschappen, kunnen we terugblikken op een bizar maar geslaagd atletiekjaar.

Spijtig genoeg kondigt het volgende seizoen zich opnieuw moeizaam aan. Zo zal het coronavirus een belangrijke rol blijven spelen en zijn in eerste instantie de indoorwedstrijden op zijn zachts gezegd, zeer twijfelachtig. Ook het recente nieuws dat Sport.Vlaanderen het Putbosstadium gaat afstoten heeft een directe impact op onze groep! Laat ons hopen dat alles in orde komt en we een zo normaal mogelijk seizoen kunnen afwerken, fingers crossed!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s