Werpbijscholingen

Geplaatst op Geupdate op

Foto: Yorben Audenaert

In het weekend van 15 & 16 oktober stonden er voor trainer Filip 3 werpbijscholingen op het programma. Vooral de eerste opleidingsdag van de Vlaamse Altetiekliga te Leuven op zaterdag 15 oktober, trok veel belangstelling en lijkt een vaste waarde te zullen gaan worden in de toekomst. Met liefst 30 sessies, zowel theoretische als praktische, kwamen alle takken binnen de atletiek aan bod. Van (jeugd)trainers over jogbegeleiders tot bestuursleden, iedereen kon er zijn gading vinden. 2 van deze sessie werden verzorgd door onze trainer. Filip had duidelijk de smaak te pakken want trok de dag erna ook nog richting Oudenaarde om er de plaatselijke jeugdtrainers wat tips en trick mee te geven i.v.m. werpen tijdens jeugdtrainingen.

De opleidingsdag in het Universitair Sportcentrum van de KU Leuven startte met een plenaire keuzesessie, waarbij je kon kiezen uit diverse sessies, gaande van actieve leertijd in werptrainingen tot High Performance Culture. Na de lunch kon je nog twee sessies volgen uit het ruime programma. In het Kids & Co aanbod stonden onder meer sessies over startblokken, didactische tools en techniekopbouw in het hoogspringen voor jeugdatleten gepland. Het Atletiek & Co aanbod omvatte onder meer sessies over het opbouwen van krachttraining, het verschil tussen meerkamptraining en de optelsom van individuele trainingen en de visie op speerwerptraining bij dames. Het Running & Co programma bood onder meer sessies aan over lopen met diabetes, loopvarianten voor jongeren en medisch-wetenschappelijke ondersteuning voor runners. Het vierde luik, ethiek en clubbestuur, zette in op onder meer professionaliseren, talentcoaching in je club en een uitwisselingssessie tussen vertrouwenspersonen.

Trainer Filip verzorgde volgende 2 sessies:
Actieve leertijd in werptrainingen. (theoretische sessie)

De actieve leertijd in werptrainingen voldoende hoog krijgen is een heuse uitdaging bij grote en heterogene groepen. In deze sessie proberen we een antwoord te formuleren op vragen zoals: Hoe laat je atleten voldoende worpen produceren? Hoe hou je als trainer een goed overzicht over al je atleten? Hoe laat je atleten van verschillende niveaus, en dus met andere noden, samen trainen? Via enkele voorbeelden worden verschillende invalshoeken belicht (groepsmanagement, materiaal, infrastructuur,…).

Hoe spelenderwijs werken bij jeugd richting kogel/discus om werpcapaciteiten te ontwikkelen? (praktische sessie)

Waarop let je bij spelvaardigheden als je de juiste technische vaardigheden van het kogelstoten/discuswerpen wil aanleren? Hoe bouw je spelenderwijs de werptechniek op bij de jeugd?
Welke zijn de aandachtspunten voor het werpen bij de jeugd? Aan de hand van deze praktijksessie proberen we enkele begrippen als lichaamsstrekking, draai-strekbeweging, afwerphoek, … te integreren in speelse oefenvormen.

Een dag later, op zondagmorgen, stonden een 10-tal enthousiaste jeugdtrainers op de atletiekpiste in Oudenaarde klaar voor een praktische sessie waarin er een mix van bovenstaande sessies werd aangeboden. Een mooie opkomst en goede feedback zorgden ervoor dat dit een geslaagd een leerrijk weekend werd.

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s