European Throwing Cup

Geplaatst op Geupdate op

De European Throwing Cup is een jaarlijks Europees atletiekkampioenschap, dat wordt georganiseerd door European Athletics (EA). De wedstrijd wordt in maart gehouden en omvat de vier werponderdelen: discuswerpen, speerwerpen, kogelslingeren en kogelstoten. De wedstrijd wordt sinds 2001 georganiseerd en wisselt in principe jaarlijks van locatie, al was de infrastructuur in het Portugese stadje Leiria reeds verschillende keren het strijdtoneel. Ook dit jaar trekken de betere Europese werpers richting Portugal. Voor het eerst werd er ook een atleet uit ons team geselecteerd. Andreas De Lathauwer zag zijn schitterend indoorseizoen beloond worden met een selectie en mag er zich, op 11 & 12 maart meten met de beste werpers van Europa.

De wedstrijd bevat, naast de seniorencategorie voor mannen en vrouwen, sinds 2007 ook voor beide geslachten een beloften categorie (U23). De wedstrijd is bedoeld ter compensatie van het ontbreken van indoorwedstrijden voor de werponderdelen (met uitzondering van kogelstoten). De European Throwing Cup is een wedstrijd die in landenteams wordt afgewerkt. Elk team zendt twee atleten uit per onderdeel bij de seniorencategorieën en één atleet per onderdeel bij de beloften. Uiteindelijk wordt er per categorie een eindstand opgemaakt. Het is voor landen ook toegestaan om individuele atleten uit te zenden. Door het beperkte aantal topwerpers opteert België voor deze laatste optie en neemt deel met enkele gevestigde waarden, samen met enkele beloften. De volledige delegatie u hier raadplegen.

Andreas was aanvankelijk enkel ingeschreven voor het kogelstoten maar op eigen verzoek wou hij ook starten in het discuswerpen. Hij wou eens testen waar hij in dat nummer staat na een winter met focus op het kogelstoten en dus amper discustrainingen. En waarom ook niet… als je daar dan toch bent 😉 .
Het discuswerpen vindt plaats op zaterdag 11/03 om 15u55 lokale tijd (16u55) en het kogelstoten op zondag 12/03 om 12u lokale tijd (13u).

Wie de avonturen van Andreas wil volgen kan via onderstaande links heel wat informatie terugvinden:

.

Zaterdag 11/03:
Het discuswerpen werd zoals een beetje verwacht een moeilijke wedstijd. Deze winter lag de focus volledig op het kogelstoten waardoor er amper tijd was om wat met de discus te gooien en dan moest het weer ook nog meezitten… Toch slaagde Andreas er in om zijn discus 2x voorbij de 50m te gooien. Zijn beste worp vloog 50m17. Hiermee werd hij 10de. Al bij al een mooie prestatie waar hij zeker kan op verder bouwen richting de zomer.

Zondag 12/03:
Met veel zin vatte Andreas zijn kogelwedstrijd aan. Hij opende onmiddellijk met een 17m worp en kwam daarmee aan de leiding in groep B. Hij zou uiteindelijk de leiding nooit meer uit handen geven. Door de degelijke openingsworp wou hij wat risico’s nemen maar hij slaagde er niet in om zijn kogel goed te treffen. Hij verbeterde zich wel nog tot 17m43 en werd zo in het overall klassement 9de! Zelf sprak hij van een gemiste kans want er zat vandaag meer in. Toch kan hij terugblikken op een mooi weekend waar hij opnieuw heel wat internationale ervaring kon opdoen. Nu beetje rust en de focus op het outdoor seizoen dat zich al heel beloftevol aankondigde!

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s